ИСТАНБУЛ, 3 ДНИ от Варна и Бургас - 22. септември, 05. октомври, 12. октомври, 19. октомври

139.00 лв. 165.00 лв. Спестявате 26 лв.
ИСТАНБУЛ, 3 ДНИ от Варна и Бургас , 139.00 лв.


Септемврийски празници | Турция 
22 септември 2018 | 05 октомври 2018 | 12 октомври 2018

Романтика по ориенталски

ИСТАНБУЛ

3-дневна автобусна екскурзия

22.-24септември, 05.-07. октомври, 12.-14. октомври, 19.-21. октомври, 2018 г.

 

 

Програма 

0. ден: Варна – Бургас – Истанбул   

Късно вечерно отпътуване от Варна и Бургас.  

 

1. ден: Варна – Бургас – Истанбул   

Пристигане в Истанбул рано сутринта. Свободно време с възможност за участие в допълнителни екскурзии по избор.

“Класическа туристическа обиколка”(допълнителна полудневна екскурзия).

Панорамно пътуванепрез моста “Галата”над залива Златния рог към новата Европейска част на Истанбул и през моста над Босфора до Азиатския бряг за фото пауза и освежителна напитка. Разглеждане на обекти в историческата част на Истанбул, свързани с византийската и мюсюлманската култура. Джамията “Султан Ахмет”датира от началото на 17. век и е една от най-големите в града. Известна е с красивия си интериор, украсен с десетки хиляди ръчно рисувани керамични плочки в син нюанс и стотици прозорци с изящни стъклописи. Вечер елегантните куполи и минарета на джамията са окъпани в синя светлина. “Синята джамия”– както я наричат – е емблемата на Истанбул, радваща се на огромен туристически интерес. През 2006 г. джамията е посетена от папа Бенедикт XVI. Построена е върху Стария Константинополски дворец, седалище на византийските императори, и върху част от Хиподрума. Хиподрумът датира от началото на 3. век – от времето, когато градът се е наричал още Византион. С капацитет за над 100000 посетители, той много бързо се превръща в сърцето на социалния живот на новата столица на Източната римска империя – Константинопол. Накъдето и да се обърнете погледът се спира на историческа забележителност – Египетския обелиск, Змиевидната колона, Германския фонтан, двореца на Великия везир, обществени бани – и не на последно място, величествената катедрала “Св. София”. Традиционен турски обяд (3-степенно меню). Уникална възможност да пиете сутрешно кафе в Азия и да обядвате в Европа!

-“Турска вечер” (допълнителновечерно мероприятие)

Автобусен трансфер от хотела за вечеря в атракционен ресторант – блюда от турската кухня, напитки, забавна програма с типични турски танци, музика и забавления за публиката.

 

2. ден: Истанбул

Свободно време с възможност за участие в допълнителни екскурзии по избор.

“С корабче по Босфора” (допълнителна полудневна екскурзия)

Автобусен трансфер до пристанището за романтична разходка по Босфора с туристическо корабче. Мини-круизът е отличен начин да се разгледат историческите и съвременните забележителности, както и да се почувства уникалната красота на Босфора. Истанбул е единственият в света град, разположен върху два континента. Пътуването следва бреговете на пролива – покрай дворците “Долма бахче”и “Бейлярбейе”, яхтени пристанища, средновековни крепостни стени, стари дървени къщи, квартали с петзвездни хотели и богаташки къщи, послужили за сцена на множество турски семейни сериали, легендарния Девичи остров. Полетът на чайките, солените водни пръски, звукът на корабните сирени, ароматът на турско кафе и чай и завладяващите гледки на Босфора създават преживяване, запомнящо се за цял живот.

Не по-малко вълнуваща е разходката в Египетския пазар – един от най-живописните покрити пазари в света. В прекрасно запазената 360-годишна сграда множество магазини предлагат екзотични подправки, ориенталски локуми и сладкиши, натурална козметика, изобилие от сувенири. И местните хора, и туристите пазаруват тук с удоволствие – с весели шеги и настойчиво пазарене за цената на стоките.  

“Златният рог”(допълнителна полудневнаекскурзия)

Вълнуващо пътуване покрай Златния рог – исторически залив, играл важна роля през вековете в историята на Истанбул. Разбираемо, заливът има формата на рог, а името “златен”се обяснява с богатствата, докарвани в залива с търговските кораби още от византийски времена или с красивия златен оттенък на водата при залез слънце. В началото на 16. век Леонардо да Винчи предлага свой уникален проект за изграждане на мост над Златния рог. Ако султан Баязид IIбе одобрил проекта му, това е щял да бъде най-дългия мост в света за времето си. Очарователни стари квартали и исторически места заобикалят залива. Джамията “Сюлеймание” е една от тях. Построена е през 16. век по поръчка на султан Сюлейман Великолепни. Неин архитект е Синан, известен в България като майстор Манол. Разположена на висок хълм в Стария град, от джамията се открива невероятна гледка към залива Златния рог. Панорамното пътуване продължава покрай крепостните стени на стария Константинопол до края на залива, където е разположена джамията “Еюп” – второто най-свято поклонническо място за мюсюлманите след Мека. Пътуване с въжена линия до върха на хълма. Посещение на едно от емблематичните истанбулски кафенета “Пиер Лоти”, откъдето се открива прекрасна панорама към целия Златен рог – чудесно място за почерпка с ароматен чай или турско кафе. Посещение на обновената българска църква “Св. Стефан” – една от двете оцелели железни църкви в света, мястото на обявяване на българската църковна независимост.

“Светлините на града – нощна панорама” (допълнително вечерно мероприятие)

Нощно панорамно пътуване с автобус; преминаване над Златния рог по моста “Галата”до съвременния европейски център на Истанбул. Посещение на рибния пазар “Галатасарай”, намиращ се в квартал, известен с бохемските кафенета и бирарии; свободно време в “Ортакьой” – квартал с колоритни рибни ресторанти, кафенета и нощни клубове, любимо място на местните за вечерна разходка.

“Рибна вечеря” (допълнителновечерно мероприятие)

Автобусен трансфер от хотела за вечеря в рибен ресторант. Вечеря на рибно меню – 4 блюда, 2 напитки местно производство.

 

3. ден: Истанбул – Бургас – Варна

Посещение на реномирана фабрика за кожени изделия и на търговския център “Форум Истанбул”. Построен на площ от около 500 000 кв м, той е един от най-големите по рода си в Европа. В центъра са представени магазини на над 280 фирмени марки, измежду които са и търговската верига “IKEA” (подбрани международни стоки за бита) и супермаркета “Carrefour”. На разположение на посетителите са много ресторанти, детски зали, боулинг, IMAX-кино. Тук се намира и сензационния аквариум “SeaLife, представящ на площ от 8000 кв.м. морски обитатели от над 10000 вида, включително и 2,5-метрови тигрови акули. В аквариума се намира и най-големия подводен тунел за 270-градусово наблюдение на рибите, без да се налага да се гмуркате. По своя мащаб “SeaLife” е обявен за един от най-големите аквариуми в света, нареждащ се веднага след тези в Атланта, САЩ и Окинава, Япония.

Следобедно отпътуване за Къркларели (Лозенград) – свободно време за разходка и покупки.

Късно вечерно пристигане в Бургас и Варна.

 

ЦЕНИ И УСЛОВИЯ:

Цена:     

 • 139.00 лв на човек при потегляне от Бургас, Поморие, Несебър и Слънчев бряг;
 • 155.00 лв на човек при потегляне от Варна, Обзор и Бяла.

Отстъпки:

 • Деца от 2 до 12 ненавършени години ползват 30% намаление от цената на основния пакет и 50% намаление от цените на допълнителните екскурзии.  

 

Забележки:     

 • Детските намаления за основния пакет са валидни при настаняване на дете с двама възрастни.
 • Посочената цена е валидна при настаняване в двойна или тройна стая. Доплащане за единична стая – 60.00 лева. При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, ТЕММА не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.
 • Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат предварително. Входните такси за музеи и атракции се заплащат по желание, на място в местна валута.
 • За лица под 18 години, пътуващи без родителите си или само с единия родител, е необходимо на българския граничен пункт да се представи нотариално заверена декларация за съгласие на родителите.
 • Необходими документи за пътуването: международен паспорт, валиден минимум 3 месеца след периода на пътуване, валидна медицинска застраховка за пътуване в чужбина в застрахователна компания по избор на клиента.
 • При записването е необходимо да представите име и фамилия на пътуващите на латиница, както са изписани в международния паспорт.
 • Безвизов режим за Турция за граждани на Република България. Не се изискват специални ваксинации при влизане в Турция.
 • Настаняване в хотела – след 14.00 часа.
 • Минимален брой участници за провеждане на екскурзията – 40 пълноплащащи клиенти; минимален брой участници за провеждане на допълнителните екскурзии – 25 пълноплащащи клиенти.
 • Срок за уведомяване в случай на недостатъчен брой участници и отмяна на пътуването – 72 часа.
 • Възможност за потегляне от Варна, Бяла, Обзор, Слънчев бряг, Несебър, Поморие и Бургас. При потегляне от Бяла и Обзор се прилага цената за Варна. При потегляне от Слънчев бряг, Несебър и Поморие се прилага цената за Бургас.
 • График на потеглянето:

21.00 часа – Варна, ул. Антим I,

21.40 часа – Бяла, автогара,

22.05 часа – Обзор, автогара, 

23.00 часа – Слънчев бряг, спирка Палма/Кубан,

23.20 часа – Несебър, спирка Феста Панорама;

23.40 часа – Поморие, спирка Феста Поморие;

23.55 часа – Бургас, бензиностанция ОМВ до хотел Мираж.

  Потеглянето е в посочените часове в нулевия ден.

 • Краен срок за записване – 7 дни преди датата на отпътуване

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:               

 • “Класическа туристическа обиколка”– цена 19.00 евро, включва транспорт, входни такси, обяд (3-степенно меню), екскурзоводско обслужване.
 • “Традиционна турска вечер” – цена 29.00 евро, включва автобусен трансфер, вечеря с 4 блюда, напитки, забавна програма.
 • “С корабче по Босфора”– цена 20.00 евро, включва транспорт, круиз с туристическо корабче, екскурзоводско обслужване.
 • “Златният рог”– цена 19.00 евро, включва транспорт, входни такси и билети за въжената линия, екскурзоводско обслужване.
 • “Светлините на града – нощна панорама”– цена 20.00 евро, включва транспорт, екскурзоводско обслужване.
 • “Рибна вечеря”– цена 30.00 евро, включва транспорт, вечеря на рибно меню – 4 блюда, 2 напитки местно производство, придружаване от екскурзовод.
 • Посещение на търговски център “Форум Истанбул”(с аквариума “SeaLife)и Къркларели (Лозенград) – включено в цената. Входна такса за аквариума “SeaLife” 59.00 турски лири за възрастен; 39.00 турски лири за деца 2-12 г.