ГЪРЦИЯ: СОЛУН – МАНАСТИРСКИ КОМПЛЕКС ,,МЕТЕОРА" – АЛЕКСАНДРУПОЛИС

400.00 лв. 438.00 лв. Спестявате 38 лв.

ГЪРЦИЯ: СОЛУН - МАНАСТИРА ,,МЕТЕОРА" - АЛЕКСАНДРУПОЛИ; 3 ДНИ 

13 юни 2018 г.;  27 юни 2018 г.; 11 юли 2018 г.;  25 юли 2018 г.;  8 август 2018 г.;  22 август 2018 г,;  12 септември 2018 г. - екскурзовод на руски език

1 ДЕН

05:00 Тръгване от мястото на срещата

16:00 Пристигане в Солун. Свободно време. По желание допълнителна обиколка в 16,30 ч.  - 15 евро на група от най-малко 20 туристи, включваща автобусна обиколка на Солун - Бялата кула - символ на града, паметника на Филип II Македонски и Александър III  Велики, Арката на римския император Галерий, построена през 305 пр. н. е., за отпразнуване на окончателната победа над персите, ротонда с прекрасна панорамна гледка към града. Посещение на църквата ,,Свети Димитър Солунски" - най-голямата православна църква в град СолунГърцияСградата е петкорабна базилика, изградена в 313 – 323 година, в която се пазят мощите на свети великомъченик Димитър, патронния светец на Солун. В църквата се намират едни от най-добрите образци на мозаечната религиозна живопис. От 1988 г. е сред обектите на световното наследство на Юнеско като част от Раннохристиянските и византийските паметници в Солун. Криптата на църквата е музей. Следва посещение на Термическия залив - източник на лековита питейна вода.

19:00 Настаняване в хотел 3 *. Нощувка.

2 ДЕН

07:00 Закуска. Свободно време или в 08:00 ч. допълнителна екскурзия - 30 евро за група от поне 20 туристи. Заминаването до Метеора е комбинация от природна красота и вековни християнски традиции. Скалните пещери на Метеора са заселени през 11 век от християнски отшелници. В края на 14 век при османското нашествие по върховете на естествените скални укрепления гръцки монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, вдълбани в камъка. В района са съществували двадесет и четири манастира. Днес са останали само седем действащи, но единият е закрит за посещения на туристи. Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. А иначе Метеора е разположена на 240 км югозападно от Солун по пътя Солун-Катерини-Лариса-Трикала-Панагия. В непосредствена близост до Метеора се намират селищата Каламбака и Кастраки. Те се използват като изходни точки за туристически обиколки в района. В Каламбака и Кастраки има множество хотели и квартири под наем, както и няколко къмпинга в околността. Югоизточно от Каламбака и северно от Кастраки има прокарани асфалтови пътища, по които може да се обиколят шестте действащи манастира. В манастирите е забранено да се влиза с къси панталони, а жените трябва да са с дълги поли и покрити рамене. Позволено е да се снима. За вход се заплаща такса от три евро. Всеки манастир има специфично работно време и за обиколката им е добре да се предвидят часовете преди обяд. Районът е сух и горещ, препоръчително е да се носи вода, шапка, подходящи обувки. Освен като духовно и религиозно средище, районът на Метеора е известен и с многобройните катерачни турове, прокарани по отвесните стени.

След това следва фотопауза, която предлага красив изглед към манастира Св. Варлаам и манастира на Светата Троица. Препоръчително е да се посети фабриката за производство на икони и намиращият се близо магазин за сувенири.

14:30 Свободно време за разходка и обяд в района на Каламбака.

16:00 Отпътуване за Солун. По пътя посещение на църквата ,,Света Параскева", разположена в красиво дефиле край най-високата планина в Гърция (връх Олимп 2 917 метра). Църквата е кръстена на християнската мъченица, която е живяла през 2-и век и е изцелила много хора от различни болести. До храма се стига  чрез красив висящ мост. На територията на комплекса има езеро, разположено в скалата, което е цененн източник на лечебна питейна вода. Преобладава тиха и спокойна атмосфера, царят мир и красота.

19:00 Пристигане в Солун. Свободно време. Нощувка.

3 ДЕН

07:00 Закуска. Освобождаване на стаите.

08:00 отпътуване и пристигане по обяд в Александруполис. Свободно време за обяд и разходка по крайбрежната алея, където се намира известният фар на Александруполис.  Осеяно е с многобройни таверни.

14:00 Тръгване за България. Пристигане около 23:30 часа 

Цената на обиколката включва: автобус с климатик, 2 нощувки в 3 * хотел в Солун, 2 закуски и водач.

Цената не включва: разходи за виза *; допълнителна такса за единична стая - 30 лв. / нощувка; допълнителни екскурзии и лични разходи.

* Забележка: Туристите от страни извън ЕС / вкл. Русия, Казахстан, Беларус и др.) трябва да имат действаща двукратна или многократна  SHENGEN VISA. Туристите от Украйна, Молдова и САЩ могат да пътуват без визи с биометричен паспорт. Туристите от страните от ЕС могат да пътуват само с лична карта.